Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Archeologie

Královský posel

Jako první tehdy spatřil hlavu horolezec Erico Groch. Zachovalá lebka mrtvého čněla z kamenné sutě nedaleko vrcholu hory „EI Toro“ (6380 m) v Andách. Ihned ho zaplavila vlna otázek. Stalo se nějaké neštěstí? Horolezec a nebo dokonce vražda? Záhada se vyřešila velmi rychle, sotva bylo odstraněno trochu zmrzlé půdy. Horolezci spatřili zmrazené, ale zcela zachovalé tělo asi dvacetiletého muže, oblečeného do zvláštních zbytků oděvu. Měl roztříštěnou zadní část hlavy.

Psal se 26. leden 1964, když oba horolezci pod bezmračnou oblohou spatřili to, co pro ně z počátku bylo pštrosí vejce. Netušili, že nalezená mumie způsobí mezi historiky a archeology poprask a stane se proslulou Mumií z Cerro El Toro.

Mumie byla nalezena na slavnostní platformě, o velikosti 12×7 kroků a s hlavní osou sever-jih, vedle kruhu z devíti velkých kamenů. Uprostřed nich bylo to, co si mysleli, že je pštrosí vejce.

Eric tehdy řekl svému kolegovi, Antoniu Nigrisovi: „Podívej, zvedni tu věc.“ Chtěl jsem to zvednout, ale nešlo to, tak jsem odstranil kameny kolem a sehnul se, když tu jsem spatřil Indiána. Do prdele! Projel mnou zvláštní pocit, jako by mě zasáhl elektrický proud. Byl to jedinečný zážitek,“ řekl později Antonio.

Antonio Beorchia Nigris drží v náručí mumii běžce poté, co ji našel v pod vrcholem hory Cerro de El Toro (26. ledna 1964). Snímek pořídil Erico Groch, další horolezec, který s ním objev učinil. Foto: [1]

Argentinští vědci nález prozkoumali a určili. Mrtvý byl posel-běžec z říše Inků. Říkalo se jim kdysi chasqui. Jeho osudem bylo zlato, které tehdy doslova ždímali z obrovské Incké říše španělští dobyvatelé. Je pravděpodobné, že mladik zemřel téhož měsíce, kdy jeho vládce, Inka Atahualpa, byl v Cajamarce zavražděn žoldáky Francisca Pizarra: tedy v srpnu 1533.

Pizarro tehdy žádal na zajatém božském vládci jako výkupné velkou místnost naplněnou zlatem. Proto se rozběhli na všechny strany rychlí poslové, aby kmenovým náčelníkům uložili přivézt zlato na záchranu a vykoupení inckého vládce Atahualpy. Když byl ale prostorný sál pouze zčásti naplněn, nařidil panovníka zavraždit, neboť se zalekl vzpoury. Doneslo se k němu totiž, že se k městu Cajamarca blíží incké vojsko. Nebyla to ovšem pravda. Přesto i nadále žádal nové poplatky.

Kmenoví náčelníci se však dorozuměli, dopravili zbytky zlata do bezpečí a pobili všechny svědky, včetně královských poslů. Podle tehdejších obyčejů pohřbili mrtvé „blízko slunce“, pod vrcholky velehor.

Jeden z inckých poslů byl nalezen již dříve (v roce 1954) ve výšce 5400 metrů. Skryté poklady však dosud nalezeny nebyly. Kam se tedy podělo zlato Inků? Nikdo dodnes neví. I přesto španělský dobyvatel Pizarro ukradl v Peru zlato v hodnotě tehdejších 45 miliónů dukátů. Se 168 muži, děly a koňmi zničil říši, jejíž armáda čítala prý až 200.000 mužů.

Přečtěte si také:  Tajemství uzlíkového písma Kipu

Zdroje:

[1] La Momia del Cerro El Toro cumplió las bodas de oro. 21.02.2014. Tiempo de San Juan. Online: https://www.tiempodesanjuan.com/sanjuan/2014/2/21/momia-cerro-toro-cumplio-bodas-51097.html

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..