Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Historie

Jak CIA objevilo Hitlera v Kolumbii

Ředitel berlínského muzea špionáže Christopher Nehring vydal knihu „77 největších mýtů o špionáži“. Druhý ze sedmi nejzajímavějších mýtů je, že CIA objevila Adolfa Hitlera v Jižní Americe.

Příběhy o Hitlerovi, a dalších vysoce postavených nacistech, kteří uprchli do Jižní Ameriky, jsou v mnoha zemích světa tak populární, že již poskytly obrovské množství materiálu pro bezpočet (jak již napsaných, tak dosud nenapsaných) kapitol o historii světové špionáže. Legenda, že v roce 1955 CIA narazila na stopy Adolfa Hitlera v Jižní Americe, a že bývalý Führer opakovaně cestoval po celém světě, se naposledy objevila v roce 2017.

Vydaná kniha „77 největších mýtů o špionáži“ od Christophera Nehringa.

Odtajněné dokumenty CIA obsahují telegram bývalého vedoucího pobočky této agentury v Caracasu ve Venezuele. 3. října 1955 telegrafoval na ústředí ve Washingtonu, že jeho zdroj s kódovým označením CIMELODY-3 obdržel fotografii od přítele jménem Philip Citroen, na kterém lze vidět Adolfa Hitlera. Bývalý esesák Citroen dorazil do Venezuely po válce.

K fotografii byla připojena kopie s následujícím nápisem: „Adolf Schüttelmayer, Tunga, Kolumbien, 1954“. Muž na obrázku připomínal Hitlera především díky jeho kníru. Vedoucí pobočky CIA v Caracasu informoval také kolegy v Maracaibo, Argentině a Kolumbii.

V tomto případě máme jasný příklad toho, jak se objevují zpravodajské mýty. Pro fanoušky konspirační teorie je skutečnost, že filiálka CIA shromažďovala a předávala informace na několik adres, dostatečným důkazem, že je důvěryhodná. Správce pobočky ve skutečnosti však výslovně uvedl, že neexistují žádné informace, které by potvrdily Citroenova tvrzení.

Pokud jde o identitu Philipa Citroena, pak buď šéf místní pobočky, nebo úředník v ústředí ve Washingtonu, učinili poměrně spolehlivou poznámku – „spíše spolehlivý,“ což podle interního ratingu CIA odpovídalo pouze třetí úrovni ze šesti. Zjevná nedbalost je také pozoruhodná, protože v textu telegramu došlo k chybě: místo Adolfa Schüttelmayera byl napsán Adolph Schritelmayor, a překlep byl vytvořen ve jménu – Adolph Hitler – místo správného Adolf Hitler. Také „Tunga“ se pravděpodobně myslelo město Tunja, nacházející se v západní Kolumbii.

Porovnání fotky Adolfa Hitlera s fotografií uvnitř odtajněného spisu CIA. Vše nasvědčuje tomu, že CIA informaci z Kolumbie pouze dokumentovala.

Tyto informace nebyly ani součástí tajného lovu na Hitlera, ani důkazem jeho tajného útěku do Jižní Ameriky, a samozřejmě nebyl důvod, proč by CIA měla mít podezření, že se tam führer skrývá. Telegram jednoduše ilustruje rutinu jakékoli zpravodajské služby. Pokud zdroj nabízí zajímavé informace, dokumentuje je, analyzuje a hodnotí je. Základem vodítka je určení spolehlivosti zdroje a informací. Jediné, co tento telegram dokazuje, je, že CIA tuto informaci pouze dokumentovala – nic víc. 

Přečtěte si také:  {:cz}Přízraky nacistických ponorek{:}{:es}Fantasmas de submarinos nazis{:}

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..